miercuri, 6 februarie 2013

Scheme Ponzi şi sisteme piramidale

În anii '90 a funcţionat în România un sistem de îmbogăţire rapidă, numit Caritas. Fondat în 1992, în Braşov, de Ioan Stoica, Caritas promitea înmulţirea sumei depuse de opt ori, în doar trei luni. Acest program a fost cea mai mare schemă Ponzi din istoria României, asta dacă facem abstracţie de Biserica Ortodoxă Română, care nu e dovedită. Caritas a atras peste 400.000 de oameni din întreaga ţară, care au investit aproximativ un miliard de dolari, înainte ca afacerea să ajungă la colaps, în august 1994. Ioan Stoica a făcut un an şi jumătate de închisoare pentru fraudă, dar păgubiţii nu şi-au recuperat banii nici în ziua de azi.

Numele de schemă Ponzi vine de la Charles Ponzi, un escroc italian care a pus la cale o astfel de înşelătorie în SUA, în anii '20. Schemele Ponzi sunt scheme financiare piramidale care promit câştiguri mari într-un timp scurt. Acestea prezintă metode cât mai credibile de înmulţire a banilor, pentru a atrage investitori, dar ceea ce arată prea bine pentru a fi adevărat, de multe ori chiar aşa este. Schemele Ponzi îşi plătesc vechii membri cu banii celor noi intraţi în sistem. Totul funcţionează bine un timp şi primii investitori au posibilitatea să îşi recupereze investiţia şi chiar să facă profit, dar la un moment dat nu mai intră bani noi în sistem şi totul se prăbuşeşte. Schemele Ponzi mai pot sfârşi din lăcomia fondatorilor, care fug cu banii sau fiind descoperite şi închise de autorităţi. Oricare ar fi cauza dispariţiei lor, în urma schemelor Ponzi rămân câţiva câştigători şi mulţi pierzători.

Sistemele piramidale seamănă cu schemele Ponzi, fiind structurate tot ca o piramidă, dar au o caracteristică specială. Pentru a câştiga de pe urma lor, trebuie să recrutezi alţi oameni. De exemplu, pentru a intra într-un astfel de sistem trebuie să investeşti 10$ şi vei primi 90$, dacă aduci încă 10 oameni, care investesc la rândul lor 10$. Aceştia vor recruta de asemenea, dar sistemul nu va merge la infinit, din cauză că numărul celor care se pot înscrie e finit. Astfel, vor fi puţini la vârful piramidei, care vor câştiga şi milţi la baza piramidei, care vor pierde.

Schemele Ponzi şi sistemele piramidale s-au mutat în ultimul timp pe Internet. Fie că funcţionează sub forma PTC-urilor, a HYIP-urilor, a MLM-urilor, sau sub alte forme, aceste sisteme frauduloase încearcă să profite de naivitatea şi de lăcomia oamenilor. Cea mai recentă schemă Ponzi în care am fost implicat e Profit Clicking, un program care nu mai plăteşte de la începutul acestui an, chiar dacă e încă online. Din fericire am ieşit în profit cu acest program, dar asta doar pentru că am acţionat cum trebuie. Pentru a nu fi victima acestor înşelătorii, trebuie să fiţi bine informaţi, să nu fiţi lacomi şi cel mai important: fiţi sceptici!

3 comentarii:

  1. In afaceri cel mai important aspect este evaluarea riscului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mlm-urile nu sunt afaceri frauduloase. Acestea au la bază vânzarea unor produse.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mlm-urile nu sunt afaceri frauduloase. Acestea au la bază vânzarea unor produse.

    RăspundețiȘtergere