vineri, 13 martie 2015

8 decizii pentru bunăstare

Miercurea aceasta am fost în Brașov la un seminar gratuit de educație financiară, susținut de Eusebiu Burcaș. L-am invitat și pe un prieten, dar a spus că el nu are nevoie de așa ceva, că el știe ce să facă cu banii. Din păcate așa gândesc mulți alți oameni, dar realitatea spune că aproximativ 70% dintre ei sunt în haos financiar, adică dacă își pierd singura sursă de venit, nu au bani ca să trăiască cel puțin 6 luni la același nivel al cheltuielilor pe care îl au acum. Pentru a ajunge la siguranță financiară e nevoie de mai multe surse de venit, de economisirea a cel puțin 10% din veniturile lunare, de un buget personal și de oprirea risipei, iar la independență, sau chiar la libertate financiară se ajunge prin investiții, dar nu în betoane, sau în fiare pe 4 roți, ci în active.

Eusebiu Burcaș e un trainer financiar din Cluj, poate cel mai cunoscut din România, iar misiunea lui e să ajute cât mai mulți oameni să se descurce în relația lor cu banii. La seminarul "8 decizii pentru bunstare" de la Brașov au participat peste 200 de persoane. Timp de peste 3 ore Eusebiu, ca un veritabil profesor de educație financiară, ne-a ținut un curs foarte util, din care am aflat lucruri pe care le știam deja, dar și multe lucruri noi. Iată principalele idei pe care le-am reținut:

Totul pornește de la relația fiecăruia cu banii. Ce reprezintă banii pentru tine, un mijloc de a-ți satisface nevoile existențiale, sau un scop în sine? 

Banii sunt numărabili, de aceea e bine să ținem evidența lor.

Nu contează câți bani câștigi, ci mai degrabă cum îi cheltuiești.

Independența financiară se atinge atunci când veniturile sunt mai mari decât cheltuielile. Fiecare decide personal la ce nivel e independent financiar.

Sunt trei "monștri" care ne mănâncă banii: statul, prin taxe și impozite, băncile, prin credite și dobânzi și obiceiurile noastre de consum.

Evenimentele foarte importante din punct de vedere financiar din viața fiecăruia sunt achiziționarea unei locuințe, achiziționarea unui autoturism și căsătoria.

Banii sunt acel lucru pentru care dăm în fiecare zi bucăți din viața noastră. Timpul fiecăruia poate fi măsurat în bani. Calculează câți bani câștigi într-o zi, apoi împarte la 24 și vei vedea cât valorează o oră din viața ta! Acuma poți să afli câte ore din viață te-a costat telefonul tău inteligent.

Timpul de care dispunem e singura sursă finită și cea mai importantă.

Familia, școala, societatea, mass media ne-au învățat ani de zile că pentru a reuși în viață trebuie să mergi la școală, să te angajezi, să te căsătorești, să te pensionezi și apoi poți să mori liniștit. Din fericire trăim în epoca Internetului și accesul la informație e mult mai facil, iar banii se pot câștiga și altfel decât dându-ne 8 ore din viața noastră pentru un salariu fix. Banii trebuie să lucreze pentru noi, și nu invers, dar pentru asta e nevoie de educație financiară. Voi scrie mai mult despre acest domeniu, voi prezenta cărți scrise de Robet Kiyosaki, Napoleon Hill, John Fuhrman, pe care vă recomand să le citiți, apoi vă sfătuiesc să mergeți la seminarul organizat de Eusebiu Burcaș, pentru că aveți ce învăța. Și cel mai important sfat pe care îl pot da după acest seminar: dăruiți!

Un comentariu:

  1. Salut Bogdan! Felicitari pentru perseverenta cu care ai adus blogul la varsta de 5 ani si pt articol. Cu ocazia asta as vrea sa te intreb ce venit lunar/ zilnic reusesti sa ai prin toate programele ptc, traffic exchange, etc?

    RăspundețiȘtergere