sâmbătă, 14 decembrie 2024

Am câștigat un gram de aur

Puterea gândului e mare. Legea atracției e importantă. Gândurile duc la sentimente. Sentimentele declanșează acțiuni. Acțiunile determină rezultate.

În 27 noiembrie mi-a apărut în fața ochilor o reclamă pe Facebook la un podcast despre investițiile în aur, realizat de Laurențiu Mihai. Laurențiu e un antreprenor din Brașov, blogger în domeniul educației financiare, specialist în marketing, investitor și mai nou realizator al podcastului Banii Vorbesc.

De când am văzut reclama, mi-am dorit să văd discuția, care era în acea seară la ora 19. Dacă era vorba despre imobiliare sau obligațiuni, nu m-ar fi interesat, dar fiind vorba de aur, am vrut să-l văd neapărat. Un prieten m-a invitat să mergem în vizită la un prieten comun. Am acceptat, cu gândul să vedem podcastul împreună. Am luat telecomanda și am dat pe YouTube, moment în care gazda mi-a spus că dacă ăștia erau bogați, nu ar mai fi dat sfaturi și a mutat pe serialul de succes Las Fierbinți.

Eu nu m-am descurajat, am mers acasă și am urmărit videoclipul în întregime, iar la final am văzut că e vorba de un concurs cu un premiu tentant: un lingou de aur în greutate de un gram. Trebuia să las un comentariu despre motivele pentru care merită sau nu merită să investesc în aur. Ceea ce am și făcut, convins că voi câștiga.

După o așteptare destul de lungă, în urmă cu două zile am fost contactat de Laurențiu Mihai, care mi-a spus că am câștigat premiul, ieri m-a sunat Victor Dima de la Tavex, pentru a confirma adresa, iar azi după-amiază m-a sunat curierul și mi-a spus că are un colet pentru mine. Înăuntru era premiul mult dorit. Acesta a fost traseul de la gând la rezultat.

Acesta e podcastul:


Acesta e comentariul:

Am început să investesc în aur de ceva timp, din momentul în care mi-am dat seama de calitățile sale deosebite:
E folosit ca mijloc de schimb din cele mai vechi timpuri.
Aurul înseamnă bani, fiind cunoscut și recunoscut în întreaga lume.
Aurul nu înseamnă hârtie tipărită și nici cifre pe ecran.
Aurul e un metal rar, durabil, divizibil, portabil, cu valoare intrinsecă.
Monedele fiduciare sunt afectate de inflație, pe când aurul își păstrează valoarea în timp, fiind cel mai bun instrument pentru conservarea puterii de cumpărare pe termen lung.
Aurul are o lichiditate foarte mare.
Aurul de investiție e scutit de TVA.
Nu se percepe impozit anual pentru deținere, așa cum se întâmplă cu imobilele, terenurile, autovehiculele.
Aurul poate fi deținut în mod fizic la domiciliu, independent de acte, contracte, instituții, aplicații.
Metalul prețios e accesibil oricui. Puteți începe chiar cu un gram.

joi, 5 decembrie 2024

Bitcoin a depășit pragul de 100000$

Azi-noapte, în timp ce dormeam, criptomoneda Bitcoin a atins și a depășit pentru prima dată în istorie borna psihologică de 100000$. Dacă la începutul anului cumpărai un bitcoin cu aproximativ 40000$, acum e mult mai scump. Chiar acum, în timp ce scriu, cifrele de pe ecran arată 103344$ pentru un bitcoin și cresc în continuare ca vrejul de fasole.

Aceste cifre spectaculoase nu îmi schimbă părerea despre Bitcoin. Fiecare face ce vrea cu banii. Eu sunt mai de modă veche. Nu am investit și nu voi investi vreun cent în acest activ digital speculativ. Apărut în 2009, fenomenul Bitcoin a generat iluzii și deziluzii deopotrivă. Banii se mișcă dintr-un buzunar în altul, îmbogățindu-i pe unii și sărăcindu-i pe alții, în timp ce alții se pregătesc să intre în joc mânați de frica de a nu pierde distracția. Bitcoinarii sunt în extaz în aceste momente și se uită la lună visând la milion. Eu nu sunt așa entuziasmat, stau cuminte în continuare și aștept.